humangest

Cum sa transformi un stagiu neplatit intr-un post permanent

CUM-SA-TRANFORMI-UN-STAGIUMulte companii din Romania organizeaza stagii de internship, astfel stagiarii au ocazia sa afle inca de pe bancile facultatii cum este sa lucrezi pentru o societate mare. De multe ori insa, aceste stagii nu sunt platite si sunt putini cei care obtin un post de munca definitiv si remunerat in cadrul respectivei companii.

Daca sunteti stagiari sau doriti sa incepeti un stagiu, cititi sfaturile urmatoare pentru a transforma oportunitatea intr-un loc de munca platit.

Lasati o impresie buna

Considerati stagiul ca fiind o lunga perioada de proba. Daca va doriti acel post, nu asteptati sfarsitul perioadei de proba pentru a spune acest lucru sefului. Daca va exprimati interesul pentru pozitia respectiva, veti putea fi observat si evaluat cu mai mare atentia pe durata stagiului.

Chiar daca lucrati pentru o perioada scurta de timp, comportati-va ca si cum ati fi angajati, renuntand la mentalitatea “sunt doar un stagiar”. De exemplu, daca nu stiti raspunsul la o intrebare, incercati sa aflati singuri raspunsul, fara a apela mereu la seful direct.

Oferiti-va sa preluati din sarcinile altor colegi si demonstrati-va valoarea realizand ceva la care nimeni nu se gandea. De exemplu, puteti imbunatati organizarea datelor intr-un document Excel.

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa va limitati la sarcini administrative si la a face ceea ce stiti deja sa faceti. Propuneti-va si pentru sarcini pe care nu le-ati mai desfasurat inainte. Chiar daca nu veti reusi din prima, pastrati-va calmul si incercati sa fiti profesionali si pozitivi. Comportamentul vostru va fi evaluat si in cazul unui succes, dar si atunci cand trebuie sa faceti fata unei probleme.

Asigurati-va ca sunteti persoana potrivita

Un stagiu este cea mai buna oportunitate pentru a intelege daca sunteti persoana potrivita pentru a intregi echipa deja existenta, de aceea incercati sa va incadrati cat mai mult in echipa. Incercati sa va imbracati pe cat posibil ca si colegii de echipa, straduiti-va sa le invatati tuturor numele si sa fiti sociabili cu toate persoanele.


Asigurati-va ca veti primi o buna recomandare


Stabiliti o intalnire cu seful direct inainte de sfarsitul stagiului. Fiti cordiali si spuneti-i ca a fost o experienta foarte folositoare si ca v-a placut mult sa lucrati cu el/ea, dar ca in curand va trebui sa va gasiti o slujba remunerata.

Rugati-l/rugati-o sa va scrie o scrisoare de recomandare si sa va ia in considerare daca apare un post liber in cadrul companiei.


Fiti pregatit sa parasiti compania


Se poate ca societatea sa nu aiba fonduri pentru a va angaja, dar asta nu inseamna ca alte societati nu au nevoie de voi. Adesea, cel mai bun lucru pe care un stagiar il poate face este sa aiba curajul sa plece din companie. Oferiti timp angajatorilor pentru a-si da seama de importanta muncii pe care ati desfasurat-o. E posibil sa va contacteze pentru a va oferi un post permanent chiar si dupa o perioada mai lunga de la terminarea stagiului.


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg