humangest

Cum respingi un candidat

cum-respingi

Se întâmplă foarte des ca, în perioada de recurtare, să întâlnești candidați nepotriviți pentru postul pe care vrei să-l ocupi. Pe lângă pregătirea testelor, evaluarea CV-urilor și interviurile în sine, un moment destul de dificil apare atunci când trebuie să-i trimiți un răspuns negativ unuia dintre candidații care au aplicat la jobul respectiv. Esențial este, în primul rând, să-l anunți că postul a fost deja ocupat. Așa ar fi corect și respectuos față de candidat, mai ales că poate îl vei mai chema la un interviu, cu altă ocazie.


Aveam nevoie de cineva cu mai multă experiență în domeniu este o explicație bună și, de cele mai multe ori, adevărată. Ca să nu îl mai pui pe gânduri și să-l lași să se întrebe “Oare de ce nu m-au vrut? Ce-o fi avut celălalt candidat și eu nu am?”, îi oferi chiar tu răspunsul: experiență în domeniul “X”.


Am angajat pe cineva care avea abilitatea “X” mai dezvoltată. De exemplu, poți face referire la skill-urile de comunicare, care diferă foarte mult de la un candidat la altul. Iar în cazul în care candidatul pe care îl respingi avea aceste calități, spune-i că noul angajat cunoaște, de exemplu, mai multe limbi străine, ceea ce e un plus pentru orice companie.


Nu putem colabora, momentan. Cuvântul „momentan are un impact pozitiv asupra oricărei respingeri. Ți-a plăcut foarte mult candidatul, aproape că însuma toate calitățile și abilitățile pe care ți le puteai dori, iar interviul a durat mult pentru că ați comunicat foarte ok. Alt cuvânt magic este “aproape”. Ai găsit între timp pe cineva care pare a fi candidatul perfect, dar nici nu vrei să strici relația cu cel care se apropia de ce ți-ai dorit pentru postul pe care îl ai disponibil. Explică-I că momentan nu se poate, dar că pe viitor veți mai lua legătura, cu prima ocazie în care îl vei putea integra în business-ul tău. Plusează pe calitățile lui, mai puțin pe minusurile care nu i-au adus, în final, jobul pentru care aplicase.Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg