humangest

Cum sa scrii un discurs

discurs

Ce poate fi mai frustrant decât să stai în fața unui document blank, să fii nevoit să scrii un discurs și să nu ai nici cea mai vagă idee cum să începi? Ar fi ceva, totuși. Să ai și un deadline apăsător deasupra capului, care să crească nivelul de stres și să-l reducă pe cel de inspirație.

Îți oferim câteva sfaturi orientative care să te ajute să te organizezi mai bine și să reușești să duci la capăt ce ți-ai propus.


Pasul 1: Pregătește-te

Documentează-te pe subiectul pe care vrei să îl abordezi și fă un schelet al textului, unde vei scrie punctual temele pe care vrei să le atingi în timpul discursului. Trebuie să știi unde vrei să ajungi, pentru putea să-ți croșetezi cel mai bun drum până acolo.

Ține cont de target, mai exact de publicul căruia i te vei adresa. Folosește cuvinte și sintagme care să le mențină interesul, dar să îi și informeze în legătură cu subiectul ales. Încearcă să îți imaginezi ce reacții vor stârni cuvintele tale și pregătește-te să le răspunzi, în funcție de situația creată.


Pasul 2: Organizează-te

Ai grijă ca, în primul paragraf al discursului, să utilizezi cuvinte cheie care vor atrage atenția publicului. Folosește-te de o glumă, o scurtă povestioară sau un citat isteț.

Anunță auditorii, încă de la început, despre ce vei vorbi în următoarele minute. E important pentru ei să știe la ce să se aștepte.

În următoarea parte a discursului, punctează ideile pe care vrei să le transmiți și pune accent pe opinia ta. Folosește-te de statistici, fă paralele și argumentează-ți punctul de vedere într-un mod cât mai atractiv.

În final, fă o mică recapitulare a ceea ce ai prezentat mai sus. Fii disponibil pentru o sesiune de Q & A, unde publicul are ocazia să îți ceară explicații pentru a-și clarifica nelămuririle sau curiozitățile.


Pasul 3: Fă-o cu pasiune

Pasul 3 este de fapt prezent în toți pașii anteriori. De la documentare, concept, scris și până la prezentare, dacă o faci cu pasiune și te dedici 100% subiectului, vei avea rezultatele dorite. Se simte când un lucru este făcut doar pentru a bifa ceva de pe listă, iar când apare pasiuneam totul înflorește. Fii calm, organizat, echilibrat, dar pasionat. Nu ai cum să dai greș.


Succes!Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg