humangest

Principalele caracteristici ale unui leader

caracteristici-leaderConceptul de “leadership” este foarte vast și e tratat în moduri foarte diverse, în funcție de diferitele puncte de vedere existente. În ultimii 20 de ani, numărul studiilor realizate de cercetători și profesioniști în domeniu pe tema acestui concept a crescut semnificativ.

În general, nu există o definiție exactă a leadership-ului  în cadrul organizațiilor. Același termen, în funcție de autor, poate să se refere la concepte diferite. În unele cazuri, termenul de “leadership” tinde chiar să se confunde cu cel de management (și, în consecință, apare asociația leader-manager).

Cincizeci de ani de cercetări ne permit astăzi să identificăm o serie de trăsături personale care sporesc posibilitatea de a deveni un leader. Experții împletesc însă întodeauna caracteristicile personale cu cele ambientale.

Principalele trăsături personale pe care un leader trebuie să le aibă sunt:

  • Toleranță la stres
  • Maturitate emoțională (autocontrol, empatie, capacitate de convingere)
  • Încredere în sine
  • Abilități conceptuale (capacitatea de a analiza și identifica soluții și probleme complexe)
  • Abilități de gestionare

Principalele caracteristici ambientale sunt:

  • Tipologia sarcinii care trebuie îndeplinită (nouă/necunoscută, previzibilă/imprevizibilă, etc.)
  • Caracteristicile membrilor din echipa de lucru (expert/inexpert, conflictual/cooperant, etc.)
  • Forma de organizare a echipei de lucru (complexă/simplă)

În concluzie, rezultă că diversele definiții ale conceptului de leadership se concentrează în special pe un anumit aspect, și anume pe un joc de raporturi și mecanisme de influență reciprocă.


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg