humangest

Herzberg: factorii de igiena si factorii motivatori la locul de munca

Herzberg----factorii-de-igiena- i-factorii-motivatori-la-locul-de-muncaÎn anul 1959, Herzberg a efectuat un studiu pentru a aprofunda modalitățile prin care nevoia de stimă și autorealizare se dezvoltă în oameni. Rezultatele sale au arătat ca există două categorii de factori care determină senzația de satisfacție și insatisfacție în rândul angajaților.

Prima categorie cuprinde așa-numiții factori igienici: sunt factori care nu te motivează, dar dacă nu sunt satisfăcuți determină senzația de nemulțumire și insatisfacție. Intră în această categorie, de exemplu:

  • Politici de companie simple și constructive
  • Condiții de muncă avantajoase (program, odihnă săptămânală, salariu)
  • Relații interpersonale pozitive
  • Sănătate și securitate la locul de muncă
  • Raport echitabil între viața personală și profesională

Cea de-a doua categorie cuprinde factorii motivatori: sunt acei factori care domolesc nevoi superioare și determină persoana să fie mai motivată și mai productivă la locul de muncă. Intră în această categorie, de exemplu:

  • Recunoașterea rezultatelor obținute
  • Siguranța unei munci calificate
  • Crearea oportunităților de creștere profesională și avansare în carieră

Pentru a aplica teoria lui Herzberg, este necesar să fie adoptat un proces în două faze pentru a motiva persoanele. În primul rând, trebuie să fie eliminați factorii care produc insatisfacție, apoi este nevoie să fie create condițiile care motivează persoanele la locul de muncă.

Problema principală este că mulți angajatori utilizează, însă, factorii de igienă drept instumente motivaționale, când de fapt, aceștia nu au niciun efect asupra sporirii motivației în rândul angajaților. 


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg