humangest

Demisia fara preaviz – cand se poate aplica in mod legal?

Demisia fara preaviz

Ca regula, orice salariat are dreptul de a demisiona, prin intermediul unei notificari scrise aduse la cunostinta angajatorului, si obligatia de a respecta termenul de preaviz.

Termenul de preaviz este cel stabilit de parti prin contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In cazul demisiei, dreptul la preaviz este conferit de lege angajatorului, care pe perioada preavizului va adopta masuri necesare inlocuirii salariatului demisionar, astfel incat activitatea desfasurata in cadrul societatii sa nu fie perturbata de lipsa intempestiva a unei verigi in lantul de personal.

Art. 81 alin. (8) din Codul muncii prevede dreptul salariatului de a demisiona fara preaviz, in cazul in care angajatorul nu isi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Notiunea de “neindeplinire a obligatiilor asumate in contract de catre angajator” beneficiaza de interpretari multiple in practica judiciara de specialitate, dintre care mentionam: neplata salariului in conditiile si termenele din contract sau convenite de parti, neasigurarea conditiilor tehnice si organizatorice necesare desfasurarii activitatii, neasigurarea conditiilor necesare sanatatii si securitatii in munca ori a conditiilor necesare pentru indeplinirea normelor de munca, nerespectarea dreptului la concediu de odihna anual potrivit programarii etc.

In cazul in care salariatul decide sa demisioneze fara a respecta termenul de preaviz si nu sunt indeplinite condiile prevazute de alin. 8 al art. 81 din Codul Muncii, salariatul poate fi sanctionat disciplinar prin desfacerea contractului de munca pentru absente nemotivate si ii poate fi atrasa raspunderea patrimoniala pentru eventualele prejudicii produse angajatorului prin nerespectarea termenului de preaviz.

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv Specializat in Dreptul Muncii 

Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg