humangest

Monitorizarea utilizarii internetului la locul de munca

monitorizarea-internetuluiOrice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale stabileste art. 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.

Insa, recent, prin hotararea CEDO din 12.01.2016 pronuntata in cazul Barbulescu vs Romania, s-a stabilit ca “Conversaţiile online ale salariaţilor din timpul orelor de lucru pot fi monitorizate de angajatori”.

Hotararea a fost adoptata într-un caz referitor la un inginer român care a fost concediat pentru folosirea calculatorului de la birou în scopuri personale.

Mai exact, în urma monitorizării conversaţiilor online ale salariatului pe Yahoo Messenger, angajatorul a descoperit că acesta a discutat în timpul orelor de lucru cu rudele sale.

Deoarece angajatorul în cauză interzicea, prin intermediul regulamentului de ordine interioară, folosirea calculatoarelor în scopuri personale, inginerul a fost dat afară pentru încălcarea interdicţiei.

Potrivit hotărârii CEDO, judecătorii au decis că “este rezonabil ca un angajator să verifice dacă salariaţii săi îşi execută sarcinile profesionale în timpul orelor de lucru.” În plus, aceştia au precizat că “angajatorul a accesat conversaţiile de pe Yahoo Messenger deoarece era convins că va găsi doar discuţii cu clienţii firmei, din moment ce contul a fost creat în mod special pentru muncă.

Astfel, s-a stabilit că instanţa de judecata a păstrat un just echilibru între dreptul inginerului la viaţă privată şi corespondenţă şi interesele angajatorului său, nefiind găsită nicio încălcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii 


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg