humangest

Modificari importante aduse Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Legea-nr-15-2016-fumatIn baza legii nr. 15/2016 care modifica legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, incepand cu data de 17 martie 2016, fumatul va fi interzis complet in toate spatiile publice inchise, precum si in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii.

De asemenea, se mentioneaza ca se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fumatul este definit de legiuitor ca fiind “inhalarea voluntara a fumului rezultat in urma arderii tutunului continut in tigarete, tigari de foi, cigarillos si pipe.

I.Importante sunt definitiile date de legiuitor pentru notiunile mai sus mentionate, respectiv:

a) spatiu public inchis este orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

b) spatiu inchis de la locul de munca este orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in Legea nr. 319/2006;

c) loc de joaca pentru copii este orice spatiu inchis sau in aer liber, destinat utilizarii de catre copii.

Art. 5 litera k) din Legea nr. 319/2006 stabileste definitia locului de munca, astfel: locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.

II. Veste buna pentru fumatori!Tigareta electronica, aceasta este definita distinct si are alt regim decat tigaretele, tigarile de foi, cigarillos si pipele iar folosirea acesteia nu este interzisa decat in mijloacele de transport in comun (vehicule utilizate pentru transportul contra cost al persoanelor).

III. Persoanele responsabile, din institutiile si unitatile care administreaza spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locurile de munca, mijloacele de transport in comun si locurile de joaca pentru copii, vor elabora şi vor pune in aplicare regulamente interne pentru aplicarea interdictiei complete de a fuma, inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor menţionate cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.

IV.Sanctionarea nerespectarii prevederilor legale.

Persoanele fizice vor fi sanctionate cu amenda contraventionala cuprinsa intre 100 si 500 de lei pentru nerespectarea urmatoarelor prevederi:

 • Interdictia de a fuma in toate spaţiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii.
 • Interdictia completa de a fuma in unitatile sanitare, de invatamânt, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.


Persoanele juridice vor fi sanctionate gradual pentru nerespectarea urmatoarelor prevederi ale legii:

 • Interdictia de a fuma in toate spaţiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii;
 • Interdictia completa de a fuma in unitatile sanitare, de invatamânt, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private;

 • Intercitia de a vinde la bucata tigarete, tigari de foi si cigarillos;
 • Interdictia de a comercializa pachete de tigarete care contin mai putin de 20 de bucati;
 • Interdictia de a comercializa produse din tutun prin automate;
 • Interdictia de a vinde produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
 • Interdictia de a comercializa produse din tutun in spitale si unitati de invatamânt, cu exceptia unitatilor de invatamânt superior;
 • Interdictia de a folosi o emblema sau o denumire a unei marci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

Sanctiunile pentru incalcarile mai sus enumerate sunt graduale si se aplica astfel:

 • amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere,
 • amenda contraventionala de 10.000 lei si sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pâna la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii la a doua abatere;
 • amenda contraventionala de 15.000 lei si sanctiunea complementara de inchidere a unitatii, in cazul savârsirii unei noi contraventii la lege.

Atentie! Constatarea acestor contraventii si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentanti ai politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. 

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg