humangest

Incetarea contractului de munca in perioada de proba

Incetarea-contractului-de-munca-in-perioada-de-probaCodul Muncii prevede posibilitatea angajatorului si a salariatului de a agrea la semnarea contractului individual de munca asupra introducerii in contract a unei perioade de proba, ce nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Perioada de proba reprezinta o modalitate specifica de verificare a aptitudinilor salariatului la angajarea in munca, ce se realizeaza ulterior incheierii contractului de munca, pe toata durata acestei perioade.

Astfel ca, in aceasta perioada angajatorul are posibilitatea de a verifica aptitudinile salariatului iar la expirarea perioadei sau pe parcursul acesteia, va decide daca relatia de munca va continua sau va anunta salariatul cu privire la intentia sa de a inceta colaborarea. Aceeasi posibilitate o are si salariatul.

Atentie! Pe intreaga durata a perioadei de proba, salariatul va beneficia de toate drepturile si va avea toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Atat angajatorul cat si salariatul au dreptul, prevazut expres de Codul Muncii la art. 31 alin. 3, ca pe durata perioadei de proba, sa decida incetarea colaborarii fara preaviz, prin intermediul unei simple notificari nemotivate.

Partea care doreste incetarea colaborarii (angajatorul sau salariatul) va aduce la cunostinta celeilalte parti, notificarea care va produce efecte, incepand cu ziua ulterioara inregistrarii acesteia sau la data indicata de catre solicitantul incetarii raportului de munca.

Iata ca, legislatia permite partilor sa inceteze contractul de munca pe durata perioadei de proba, printr-o simpla notificare, fara a respecta un anumit termen de preaviz si fara a aduce la cunostinta celeilalte parti motivul pentru care se doreste incetarea colaborarii. 

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii 


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg