humangest

Cadrul legislativ privind munca la domiciliu

Munca-la-domiciliuContractul individual de munca cu prestarea muncii la domiciliu are ca specific faptul ca locul muncii unde salariatul isi indeplineste atributiile specifice functiei este reprezentat de domiciliul acestuia.

In cadrul acestui contract de munca, salariatul isi stabileste singur programul de lucru. Angajatorul, pe de alta parte, este indreptatit sa controleze activitatea salariatului, in conditiile prevazute de contractul individual de munca.

Prin negociere, partile stabilesc programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului.

Partile vor cuprinde in contractul de munca si specificatia expresa a prestarii muncii la domiciliu precum si obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza acesta in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Codul Muncii consacra egalitatea salariatilor cu munca la domiciliu cu cei care isi desfasoara activitatea la sediul angajatorului, in conformitate cu principiul egalitatii de tratament stabilit de art. 5 din acelasi cod.

Insa, avand in vedere specificul muncii la domiciliu, prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau prin contractul individual de munca, se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu.

O alta forma de munca la domiciliu, care insa nu este reglementata de legislatia nationala actuala este telemunca. Telemunca este definita in Acordul-cadru european privind telemunca S/2002/206.01.02, incheiat la Bruxelles, ca fiind o forma de organizare sau/si de realizare a muncii care utilizeaza tehnologia informatica in cadrul unui contract sau a unei relatii de munca, in care munca – ce ar putea fi realizata si in localurile angajatorului – este efectuata in afara acestora, in mod regulat.

Spre deosebire de Codul Muncii, dispozitia europeana reglementeaza posibilitatea incheierii contractului privind telemunca in orice locatie cu conditia sa fie in afara punctelor de lucru ale angajatorului, fara sa limiteze locul muncii la domiciliul salariatului. Singura caracteristica ceruta pentru acest gen de contract este obiectul sau, in sensul ca munca se desfasoara utilizand tehnologia informatica (IT).


Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg