humangest

Concediul pentru cresterea copilului si cuantumul indemnizatiei aferente incepand cu data de 1 Iulie 2016

IndemizatieIncepand cu data de 1 iulie 2016, parintii vor putea sa beneficieze doar de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.

Din aceeasi data, indemnizatia lunara, aferenta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, va avea doar o limita minima si nu si o limita maxima.

Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor este modificata si completata de Legea nr. 66/2016, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 304 din 20 aprilie si in vigoare incepand cu data de 1 iulie.

Astfel, potrivit noii reglementari legislative, persoanele care, in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, au obtinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la trei ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Art. 2 alin. 1 din OUG nr. 111/2010 asa cum a fost modificata prin legea nr. 66/2016, defineste veniturile impozabile mentionate mai sus, respectiv: “venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal.”

Cu privire la indemnizatia lunara, Legea nr. 66/2016 stabileste ca, aceasta va avea in continuare un cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa limita impusa este doar minima, nu si maxima, asa cum este la acest moment.

Astfel, incepand cu 01 Iulie 2016, art. 2 alin. 2 din OUG nr. 111/2010 stabileste "Indemnizatia lunara prevazuta la alin. 1 se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mics de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata".

Tinand cont de faptul ca incepand cu data de 1 mai 2016, cuantumul salariului minim brut pe tara este de 1.250 lei, indemnizatia acordata potrivit OUG nr. 111/2010 va avea incepand cu data de 1 Iulie 2016 un cuantum de minim 1.062,5 lei.

De asemenea, tot de la 1 Iulie va fi mai mare si suma de bani acordata in plus pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Mai exact, parintele aflat in concediu de crestere va primi o indemnizatie majorata cu 1.062,5 lei pentru fiecare copil (incepând cu al doilea).

Tot prin acelasi act normativ se stabileste ca parintii aflati in concediul de crestere, care vor opta pentru o revenire mai rapida in campul muncii, vor primi lunar un stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima aferenta concediului, adica 531,25 lei.

Legea nr. 66/2016 pastreaza posibilitatea ca oricare dintre cei doi parinti ai copilului sa poata cere efectuarea concediului de crestere a copilului si stimulentul de insertie.

Persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (ori trei ani, in cazul copilului cu handicap) sau in plata stimulentului de insertie, precum si in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, la data de 01 Iulie 2016, vor putea beneficia de prevederile noii legi.

Astfel, ei isi vor putea modifica optiunea in baza unei cereri si a actelor cu care se dovedeste suspendarea realizsrii veniturilor impozabile pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani).

Referitor la parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare se va face din oficiu, in baza documentelor folosite la acordarea acestui drept.

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii 

Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg