humangest

Noi lamuriri date de Curtea de Justitie a Uniunii Europene privind dreptul la concediul anual platit sau la indemnizatia aferenta acestuia in cazul incetarii contractului de munca

Dreptul-la-concediul-anual-platit-sau-dreptul-laCurtea de Justitie a Uniunii Europene a emis miercuri, 20 iulie 2016, comunicatul de presa nr. 81/2016 cu privire la Hotararea data in cauza nr. C-341/15 Hans Maschek/Magistratsdirektion der Stadt Wien - Personalstelle Wiener Stadtwerke.

Astfel, Curtea a statuat ca “Atunci cand pune capat din proprie initiativa raportului sau de munca, un lucrator are dreptul la o indemnizatie financiara in cazul in care nu a putut sa efectueze in tot sau in parte concediul anual platit.

Prin aceasta hotarare, Curtea aminteste ca directiva nr. 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, prevede ca orice lucrator beneficiaza de un concediu anual platit de cel putin patru saptamani si ca acest drept la concediu anual platit constituie un principiu al dreptului social al Uniunii de o importanta deosebita. El este acordat fiecarui lucrator, indiferent de starea sa de sanatate.

In cazul in care raportul de munca inceteaza si, prin urmare, efectuarea efectiva a concediului anual platit nu mai este posibila, directiva prevede ca lucratorul are dreptul la o indemnizatie financiara pentru a se exclude situatia ca, din cauza acestei imposibilitati, lucratorul sa nu poata beneficia de dreptul respectiv, nici chiar sub forma pecuniara.

Curtea precizeaza in aceasta privinta ca nu este relevant motivul pentru care a incetat raportul de munca.

Prin urmare, faptul ca lucratorul inceteaza din proprie initiativa raportul de munca nu are nicio incidenta asupra dreptului sau de a percepe, daca este cazul, o indemnizatie financiara pentru concediile anuale platite pe care nu a putut sa le efectueze inainte de incetarea raportului sau de munca.

Curtea stabileste ca dreptul la concediu anual are o dubla finalitate, si anume de a-i permite lucratorului sa se odihneasca in urma indeplinirii sarcinilor care ii revin in temeiul contractului sau de munca si sa dispuna de o perioada de destindere si de recreere.

Cu privire la cauza dedusa judecatii, Curtea stabileste urmatorul principiu: un lucrator al carui raport de munca a incetat si care, in temeiul unui acord incheiat cu angajatorul sau, continuand totodata sa isi primeasca salariul, era obligat sa nu se prezinte la locul de munca pentru o perioada determinata care preceda iesirea sa la pensie, nu are dreptul la o indemnizatie financiara pentru concediul anual platit neefectuat in aceasta perioada, cu exceptia cazului in care nu a putut sa efectueze acest concediu din motive de boala.

Pe de alta parte, Curtea subliniaza ca, desi directiva are ca obiect stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in materia organizarii timpului de lucru – cerinte pe care statele membre trebuie sa le respecte, acestea din urma dispun de posibilitatea de a introduce dispozitii mai favorabile lucratorilor. Astfel, directiva nu se opune unor dispozitii nationale care prevad un drept la concediu anual platit cu o durata superioara duratei minime de patru saptamani garantate de directiva si acordat in conditiile de obtinere si de acordare stabilite de dreptul national.

In consecinta, statele membre sunt libere sa acorde lucratorilor concedii anuale platite mai mari decat concediul anual platit minim de patru saptamani prevazut de directiva.

In aceasta ipoteza, statele membre pot prevedea sa acorde unui lucrator care nu a efectuat in intregime concediul anual platit suplimentar inainte de incetarea raportului de munca din motive de boala un drept la o indemnizatie financiara corespunzatoare acestei perioade suplimentare. Este de competenta statelor membre sa stabileasca conditiile acestei acordari.”

Articol scris de Alice Dobrinoiu – avocat definitiv specializat in Dreptul Muncii


Ultimele tweet-uri

Ultimele stiri

ROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Romanians-favorite-employers.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Lamurire-ICCJ---Constatarea-raportului-de-munca-in-ipoteza.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Decizia-de-concediere.jpgROKNEWSPAGER ERROR: File not found: images/Candidati-cu-atitudine.jpg