Lamurire ICCJ – Constatarea raportului de munca in ipoteza neincheierii contractului individual de munca in forma scrisa

In cadrul sedintei din 7 Noiembrie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie „Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, a solutionat sesizarea formulata de Curtea de Apel Iasi” Sectia litigii de munca si asigurari sociale, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, si a pronuntat decizia nr. 37 in dosarul nr. 2461/1/2016, stabilind urmatoarele: 

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) si art. 57 alin. (5) si (6) din Codul Muncii coroborate cu art. 211 alin. (l) lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 Cod procedura civila si art. 6 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, in ipoteza neindeplinirii de catre parti a obligatiei de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, persoana fizica care a prestat munca pentru si sub autoritatea celeilalte parti are deschisa calea actiunii in constatarea raportului de munca si a efectelor acestuia si in situatia in care respectivul raport de munca a incetat anterior sesizarii instantei.

Decizia ICCJ va deveni obligatorie pentru toate instantele de judecata de la data publicarii in Monitorul Oficial. Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I se va face dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei.

Pe cale de consecinta, chiar daca raportul de munca a incetat, fostul salariat poate solicita instantei de judecata sa constate existenta respectivului raport de munca care s-a desfasurat, fara ca fostul sau angajator sa respecte obligatia de a incheia contractul de munca care atesta raportul de munca in forma scrisa.

Dispozitiile legale mentionate in text si aplicabile spetei:

          art. 16 alin. (1) din Codul Muncii – (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

–          art. 57 alin. (5) si (6) din Codul Muncii  – (5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu. (6) Constatarea nulitatii și stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.

–          art. 211 alin. (l) lit. b) din Legea nr. 62/2011 – b) constatarea nulitatii unui contract individual de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv se aplica.

–          art. 35 Cod procedura civila – Cel care are interes poate sa ceara constatarea existentei sau inexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului pe orice alta cale prevazuta de lege.

–          art. 6 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului“ dreptul la un proces echitabil.

 

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți